Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2004 - Katedra spoleenskch vd

Anotace diplomovch prac - 2004

Katedra spoleenskch vd

Albta Holcov

Obsahov analza eskch asopis pro dti a mlde se zetelem k vybranmu tmatu (poruchy pjmu potravy a osnovy obansk a rodinn vchovy pro zkladn koly)

Diplomov prce obsahuje strun pojednn o ivotnm stylu a jeho zalenn do osnov a uebnic obansk a rodinn vchovy na zkladn kole, dle pojednv o psychosocilnch a historickch aspektech poruch pjmu potravy a jejich vskytu u esk mldee. Nsledn se vnuje vlivu mdi a spolenosti na souasn idel krsy a jeho zastoupen v aktuln tiskov produkci. Posledn st diplomov prce je zpracovn a vyhodnocen sociologickho przkumu.

Vedouc prce: PhDr. Helena Pavlikov, CSc.

 

Eva Kunciplov

Civilizace a djiny v dle A. J. Toynbeeho

Tato diplomov prce si za svj cl vytyila seznmen se stejnm dlem anglickho historika Arnolda Josepha Toynbeeho. Autor se nejprve zabv hlednm "srozumiteln jednotky zkoumn", kter by mu pomohla k lep orientaci v toku djin. Tu nachz v civilizaci. Nejrozshlej st jeho zkoumn je snaha odhalit co nejvt poet tchto "srozumitelnch jednotek zkoumn", kter kdy hostila "Matka Zem". Tm, e nm dokld fakta o existenci cel ady civilizac, jasn vyvrac tezi o existenci jednotn civilizace, kter odpovd pohledu modern zpadn historie.

vodn st prce se tk piblen mylenkovho svta autora, pedevm jeho pstupu k orientaci v djinch. Toynbee je nucen kritizovat nsiln krjen civilizac na kousky, pro kter pak plat nlepka nrody. Pi svm zkoumn objevuje, e vechny civilizace poj nkolik po sob jdoucch fz, piem tou posledn bv znik. Jednou ze zkladnch charakteristik Toynbeeho filosofie djin je, e fzi zniku civilizace nepovauje za nevyhnutelnou.

Hlavn st prce je zamena na srovnvac zkoumn civilizac a jejich hlavn charakteristiky. Nsleduje zhodnocen vech spolenost stejnho druhu, jakm jsou civilizace. Na zklad toho pak dochz ke srovnn se spolenostmi jinho druhu, ktermi jsou primitivn spolenosti, je jsou pibleny v zvru prce.

Vedouc prce: PhDr. Miroslav Sapk, Ph.D.

 

Bohumila Pelechov

Pojednn o konkrtnm socilnm jevu (nezamstnanost v eskch Budjovicch)

Tato diplomov prce si za svj cl vytila seznmen s nezamstnanost z rznch pohled.

V prvn sti podvm zkladn informace o nezamstnanosti z ekonomickho, socilnho a spoleenskho hlediska.

Druhou st zamuji na problm nezamstnanosti v esk republice, kde se tak zmiuji o Velk hospodsk krizi v eskoslovensku, ke kter je souasn situace na trhu prce pirovnvna.

Nsledujc kapitola pibliuje vvoj trhu prce v okrese esk Budjovice v letech 1990 a 2003. Text je pro nzornost doplnn mnostvm statistickch tabulek.

Vedouc prce: PhDr. Pavel Hejtman, CSc.

 

Jana Bydovsk

Gnoseologie v novovk filosofii (Komparace empirismu a racionalismu v dle J. Locka a R. Descarta)

Gnoseologie je jedna za zkladnch teoretickch discipln filosofie. U starovk eil otzky poznn rznm zpsobem a na rzn rovni, podle dosaench vsledk a monost lidskho poznn ve vztahu k prod. Zcela specifickm zpsobem je eena otzka gnoseologie v novovk filosofii v diplomov prci Jany Bydovsk. Nebv vdy jednoduch komparovat dv rzn zamen mylenkovho smru, navc v dlech, kter jsou svm vznamem ne vdy jednoznan. Hlavn cl diplomov prce je postihnout dleit aspekty empirismu ve filosofii J. Locka s odkazem na pvodn text a racionalismus ve filosofii R. Descarta. Na tomto zklad se pokusit o monost spolenho gnoseologickho rozmru v rmci novovk filosofie.

Vedouc prce: PhDr. Miroslav Sapk, Ph.D.

 

Dana Hakenov

Problematika kauzality v dle D. Huma a J. Locka v kontextu novovk filosofie

Diplomov prce je vnovan specifickmu problmu djin filosofie a filosofie djin v djinch evropskho mylen. Tento pvodn motiv vznikl ji v dob antick a od starovku byl een rznmi zpsoby. Diplomantka se v diplomov prci zam na vklad pojmu kauzality a jeho vlastn interpretaci s ohledem na exaktnost ve vdch na rozhran 17. a 18. stolet. Ve druh sti diplomov prce se pokus o komparaci eenho problmu v dle empirickch filosof D. Huma a J. Locka s pihldnutm ke kontextu novovk filosofie a eench filosofickch problm.

Vedouc prce: PhDr. Miroslav Sapk, Ph.D.

 

Martin Reme

"Vn nvrat stejnho" v ivot a dle Friedricha Nietzscheho (filosofick interpretace)

Diplomov prce "Vn nvrat stejnho" v ivot a dle Friedricha Nietzscheho se zabv kategori "vn nvrat stejnho", nejvym bodem Nietzscheho filosofickho odkazu. Sna se doloit, e chpn djin jako cyklu m pvod mnohem dve ped Nietzchem. K detailnjmu zachycen tto problematiky je zvolena chronologick metoda.

Prce ukazuje, e "vn nvrat stejnho" je v Nietzscheho filosofick koncepci "zakoenn" mnohem hloubji, ne je v jeho dlech na prvn pohled patrn. Dle je demonstrovno, e propojenost mezi Nietzscheho ivotem a filosofi, je opravdu irok.

Vedouc prce: PhDr. Miroslav Sapk, Ph.D.

 

Petra Dvokov

Filosof Frantiek Mare

Diplomov prce se sousteuje na osobnost eskho fyziologa, filosofa a politika Frantika Maree, jedn z vraznch postav esk vdy.

V prvn sti je popsna Mareova orientace nefilosofick - zejmna vdeck prce ve Fyziologickm stavu, politick innost, kritika Masarykova realismu, obhajoba pravosti Rukopis a v neposledn rad jeho psoben ve funkci rektora Univerzity Karlovy.

Druh st se zabv rozborem Mareova vitalismu, inspirovanho Henry Bergsonem a Hansem Drieschem. V souvislosti s vitalismem je poukzno na hodnocen Frantika Maree ze strany eskch filosof, zejmna Emanuela Rdla. Pipomenuta je i Mareova kritika eskho pozitivismu.

Vedouc prce: PhDr. Helena Pavlikov, CSc.