Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2004 - Katedra chemie

Anotace diplomovch prac - 2004

Katedra chemie ZF JU

Lucie Zemanov

rove zaten sediment rizikovmi prvky na vodrensk ndri Husinec

Clem prce bylo zjitn aktulnho stavu zaten sediment vodrensk ndre Husinec u Prachatic rizikovmi prvky a oven pevnosti jejich vazeb v sedimentu. Jak se ukzalo, sedimenty jsou zateny tkmi kovy, pevn kadmiem, niklem, kobaltem, olovem a zinkem. Koncentrace rtuti jsou velmi nzk a odpovdaj limitm pro zemdlskou pdu (Na. vl. . 13/94 Sb.). Pi nrstu pH dochz k mnohem vtmu uvolovn rtuti ze sedimentu. Koncentrace kadmia ve vech hloubkch a odbrovch mstech limity nespluje, podobn je tomu i u nkterch dalch sledovanch kov. Koncentrace olova nevyhovuje limitu jen v nkterch hloubkch a obzvlt v odbru ped povodn 2002 dosahovala maxim. Vyuit poznatk m prce by mlo pispt jednak k teoretickm vahm o vlivu prosted na kontaminovan sedimenty vodnch tok a ndr a tak i k vyeen otzek tkajcch se aplikace sediment v zemdlstv a jejich bezpenho uloen.

Vedouc prce: Ing. Jaroslav vehla, CSc.

 

Ludk Strsk

Obsah rtuti a nkterch dalch rizikovch prvk v rybch na vodrensk ndri Husinec

Clem prce bylo provst monitoring obsahu rtuti a nkterch dalch rizikovch prvk v rybch zskanch odlovem na vodrensk ndri Husinec, zjistit, zda jednotliv druhy ryb a jednotliv orgny maj rznou schopnost kumulovat rtu. Zrove byla prce zamena i na vhodnost ryb ke konzumaci, tzn. zjitn pekroen nejvyho ppustnho mnostv rtuti ve svalovin a uren zaten vodrensk ndre Husinec rtut.

Z namench vsledk vyplvaj nsledujc zvry:

Typicky drav ryby (tika obecn, okoun n) maj vrazn vy schopnost kumulace rtuti ne ryby nedrav. U jednoho vzorku svaloviny tiky a u vech vzork cejna velkho a plotice obecn byl pekroen hygienick limit (NPM) rtuti ve svalovin.

Z hlediska obsahu rtuti v rybch tknch lze povaovat vodrenskou ndr Husinec za lokalitu stedn zatenou rtut, co lze s nejvt pravdpodobnost pist difznm zdrojm zneitn.

Vedouc prce: Ing. Jaroslav vehla, CSc.

 

Helena Zvolnkov

Multimediln databze chemickch pokus

Zadn diplomov prce vychz z poteby reagovat na negativn jev, kdy se koln experiment ve vuce chemie objevuje stle ideji. Pro chemii jako jeden z vdnch obor komplexu prodnch vd je experiment zkladnm nstrojem poznn. Stejn klov vznam m experimentln innost i ve vuce, kde m navc i velmi siln motivan efekt.

Pro snadnj zaazen experimentu do vuky bylo clem diplomov prce vytvoit zklad multimediln databze chemickch pokus. Zpsob zpracovn by ml umonit vyuujcmu efektivnj vklad probran ltky prostednictvm detailnch zbr prbhu popisovanch reakc. Zrove vak nen vylouen ani vyuit v dalch fzch vuky. Dleit je tak motivan efekt, kter s sebou pin digitln projekce. Je vak nutno zdraznit, e tato forma prezentace uiva v dnm ppad neme nahradit v plnm rozsahu vechny funkce relnho chemickho experimentu.

Celkem bylo digitalizovno 11 kolnch experiment, kter byly doplnny popisem proveden a princip pokus, pslunmi chemickmi rovnicemi a otzkami a koly. Formou webovch strnek jsou nabdnuty pedagogick veejnosti na www strnkch katedry chemie ZF JU jako voln iiteln freeware.

Vedouc prce: RNDr. Lubomr Svoboda, Ph.D.