Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2002 - Katedra technick vchovy

Anotace diplomovch prac - 2002

Katedra technick vchovy

Michal Bok

Vzorov vpoet tepelnch ztrt budov

Clem tto prce je vytvoit pro tene praktickou a pehlednou publikaci zabvajc se vpotem tepelnch ztrt budov. Mla by slouit nejen jako pomcka pi vuce tto problematiky v rmci technickch pedmt na stednch a zkladnch kolch a pi pprav budoucch uitel na kolch vysokch, ale i jako sten pomocnk laikm pi vytven si nzoru na tuto problematiku.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Jan Hrubec

Historie vyuit vodn energie

Prce pin jednak pehled vyuit vodn energie v minulosti, dle se zabv souasnm stavem hydroenergetiky a zrove pedkld monosti budoucho vvoje. Mla by slouit pedevm pedagogm zkladnch kol jako informativn pomcka pi vuce a zrove me slouit jako motivan prvek pi podn exkurz.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Ji trba

Souasnost a perspektiva vroby elektrick energie v tepelnch a jadernch elektrrnch

Prce se zabv problematikou vroby elektrick energie v esk republice. Porovnv technologie jadernch a tepelnch elektrren, jejich vhody i nevhody a pedevm vliv provozu elektrren na ivotn prosted. Obsahuje zkladn informace o souasnm stavu na energetiky. Je urena zjemcm z ad k, student i uitel technickch pedmt.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Eva Zemanov

Vzkum rovn tvoivosti u vybranch vzork populace

Moje prce se zabv srovnvnm rovn dlch tvrch schopnost u rznch vkovch skupin. Testovanm vzorkem populace byli ci 1. stupn Z, 2. stupn Z, S a studenti V; tedy lid v rozmez asi 8-25 let vku.

Prce se skld, pomineme-li vod a zvr, ze dvou st. V prvn sti jsou uvedeny teoretick poznatky o tvoivosti. V sti druh je obsaen popis vzkumu a srovnn rovn dlch tvrch schopnost.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Milena Polvkov

Historie technick hraky

Historie technick hraky je velmi irok oblast. Technick hraka je hraka znzorujc technick objekt, i obsahujc njak technick mechanismus. Jejm kolem je rozvjet, pomoc po sob nsledujcch krok, technick mylen dtte a zrove psobit jako podnt pro rozvoj jemn motoriky dtsk ruky.

V m prci jsem se zamila prv na vznam technick hraky pro rozvoj dtte v souasnm technickm svte a na historii vroby a vvoje technickch hraek v Jihoeskm regionu. V plohch jsou uvedeny fotografie tchto technickch hraek.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Marcela Rytov

Vyuit vpoetn techniky pi reedukaci vvojovch poruch uen a chovn

Tato diplomov prce pojednv o specifickch poruchch uen a chovn, jejich pvodu vzniku, pznacch a nprav. Zabvala jsem se tak prezem a vyhledvnm souasn literatury (uvedena v seznamu literatury) a vpoetn technikou ve spojen s touto problematikou.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Pavlna Vlachynsk

Vzkum rovn tvoivosti u vybranch vzork populace

Prce se zabv srovnvnm tvrch schopnost u vybranch vzork populace - u uitel, dlnickch profes a dt 4. tdy Z.

V prvn sti prce jsou uvedeny teoretick poznatky o tvoivosti, druh st obsahuje popis a vsledky vzkumu rovn tvrch schopnost.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Irena Hiesbockov

rove tvoivch schopnost u nkterch vybranch vzork populace

Diplomov prce se zabv srovnnm rovn tvrch schopnost u nkterch vybranch vzork populace.

Tvo jej ci tvrtho ronku zkladn koly, studenti stednho odbornho uilit a oban dchodovho vku.

V prvn sti prce jsou zpracovny teoretick poznatky o tvoivosti, st druh obsahuje popis porovnn a vsledky vzkumu rovn tvrch schopnost.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Josef Podpra

Vukov prostedky pro oblast runho zpracovn deva ve vuce tohoto pedmtu na katede technick vchovy

Tato diplomov prce obsahuje:

  1. Rozbor vybranho vukovho prostedku "Zptn projekce" a jeho vyuit ve kolnm procesu. Nejprve je vysvtlen princip tto metody, druhy pouvanch projektor a promtacch ploch.
  2. Seznam program, kter byly pouity na tto diplomov prci. Pro pehlednost jsou rozdleny na textov editory, programy zpracovvajc grafiku a ostatn programy.
  3. Pedlohy foli pro oblast runho zpracovn deva ve vuce tohoto pedmtu na katede technick vchovy.

V tto sti je 29 foli urench pro doplnn pednek a to zejmna v ppadech, kdy monost jin ukzky je nemon nebo pinejmenm obtn.

Vedouc prce: PaedDr. Ji Vintr

Jana Hejlkov

Vuka praktickch innost v 5. ronku Z

Tato diplomov prce popisuje stav pedmtu Praktick innosti v 5. ronku zkladn koly. Ukazuje, jak uitelm vyhovuj souasn uebn osnovy a zda maj nkter faktory vliv na zvhodnn uiva uiteli.

Ke zjitn celkov situace jsem pouila Q-metodologie a dotaznku, kter jsem vyplnila pi rozhovoru s uiteli.

Tato prce podv obraz o situaci v 5. ronku na prvnm stupni zkladnch kol v Mirovicch, Psku, Vesel nad Lunic, Sobslavi a Tboe.

Vedouc prce: PaedDr. Alena Polchov

Ale oek

Tvoivost v technickm kreslen, aplikace na vpoetn technice

Prce se zabv rozvojem technick tvoivosti v oblasti pravohlho promtn. V vodu jsou definovny zkladn pojmy problm, loha atp. V rmci prce byl vytvoen program pro PC, kter generuje na zklad danch dvou pohled, pohled tet s tm, e ukazuje, jak dal monosti mohou bt jet vytvoeny. Byla t provedena orientan sonda pouitelnosti programu ve vyuovac praxi.

Vedouc prce: PaedDr. Bedich Vesel