Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2002 - Katedra chemie

Anotace diplomovch prac - 2002

Katedra chemie

Kateina kov

Stanoven obsahu flavonoidu kvercetinu ve vybranch druzch ovoce a zeleniny

Prce se zabv problematikou stanoven obsahu flavonoidu kvercetinu ve vybranch druzch ovoce a zeleniny. Flavonoid kvercetin je ltka polyfenolick povahy vhradn rostlinnho pvodu. Vyskytuje se v ovoci a zelenin, nejastji vzan na sacharidy ve form glykosid. M vrazn antioxidan vlastnosti, zabrauje peroxidaci lipid, likviduje voln kyslkov radikly a vazbou do chelt inaktivuje nkter prooxidan kovov ionty. Podle poslednch vzkum se ukazuje, e prodn flavonoidy mohou vznamnm zpsobem psobit pi prevenci chorob majcch svj pvod v oxidanm pokozen biologickch struktur (aterosklerza, kardiovaskulrn a ndorov onemocnn).

Obsah flavonoidu kvercetinu byl stanoven metodou micelrn elektrokinetick chromatografie v souboru vybranch druh ovoce a zeleniny bn konzumovanch v esk republice.

Diplomov prce pispla k aplikaci kapilrn elektroforzy v oblasti vzkumu flavonoidu kvercetinu. Vsledky prce ukazuj, e tato metoda je vhodn pro stanoven obsahu flavonoid a namen hodnoty jsou pln srovnateln s hodnotami zskanmi metodou HPLC. Cennm pnosem metody vyvinut kolektivem katedry chemie ZF JU v eskch Budjovicch je stanoven vtnosti metodou dvojho standardnho pdavku.

Vedouc prce: doc. Ing. Martin Kek, CSc.

 

Andrea Herinkov

Vyuit uebnho pedmtu chemie pi plnn cl ekologick vchovy

Diplomov prce se zabv problematikou vyuit uebnho pedmtu chemie pi plnn cl ekologick vchovy. Byla vypracovna srie pracovnch list, jejm clem je napomoci pi zskvn poznatk z vdnho oboru ekochemie a chemie ivotnho prosted. Efektivita vyuit pracovnch list ve koln praxi byla zjitna znalostnm testem a vyhodnocena statistickou metodou.

Vedouc prce: Mgr. Lubomr Svoboda

 

Hana Drdov

Hra a sout jako aktivizujc prvky ve vyuovn chemii na S

Diplomov prce se zabv otzkou vyuit hry a soute jako aktivizujcho prvku pi vyuovn chemie na S.

Diplomov prce je rozdlena na ti zkladn sti. V prvn, teoretick sti, je rozebrna problematika zabvajc se pojmy motivace, hra a sout v obecn rovin. Druhou, experimentln st, tvo vlastn sbrka her a sout, ve kter je uveden teoretick popis a praktick aplikace her na vybran kapitoly uiva chemie. V diskusi jsou vyhodnoceny zkuenosti a poznatky nabyt pi zaazen tchto her do vyuovacho procesu.

Vedouc prce: Mgr. Lubomr Svoboda