Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2001 - Katedra technick vchovy

Anotace diplomovch prac - 2001

Katedra technick vchovy

Vt Harvalk

Tradin i netradin devovroba ve vybranm jihoeskm regionu

Diplomov prce je zamena na:
Netradin individuln devovrobu v jihoeskm regionu Volary, pedevm pak na ti vybran technologie: vroba tpanho indele, devk, pleten z prout. Jedn se vtinou o popis jednotlivch technologi s pihldnutm k ppadn snaze si tyto technologie osvojit.

Vedouc prce: PaedDr. Ji Vintr

Jitka Svchotov

Nmtov ztvrnn Vnoc pi vuce technickch prac v primrn kole

Tato diplomov prce se skld celkem z jedencti zkladnch kapitol. Teoretick st, kter se zabv historickm i souasnm vvojem vnonch svtk, obsahuje devt hlavnch kapitol s tmito nzvy:
Pedchdci kesanskch Vnoc, Kesansk Vnoce, Svtky, Advent aneb doba pedvnon, Svtky adventnho asu, Opravdu esk Vnoce, Svtky vnonho asu, Staroesk vnon recepty, Putovn za vnon hvzdou. Na konci tto sti je seznam nahrvek vnonch koled a psn na dvou audio kazetch, kter tvo soust m diplomov prce.

V posledn jedenct kapitole, kter tvo didakticko-praktickou st, uvdm nkolik vrobk s vnon tmatikou, kter se daj vyut pi hodin technickch prac v primrn kole. V zvru m diplomov prce je obrazov ploha.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Jana ehkov

Keramika - soubor nmt pro vuku na primrn kole

Prce se zabv vyuitm keramick hmoty ve vuce na I. stupni Z. Testovanm vzorkem byli ci 1. a 5. ronku Z.

Teoretick poznatky o vvoji a teorii keramiky jsou uvedeny v prvn sti prce. Samostatn soubor nmt je obsaen v sti druh.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Luk Nov

Mezipedmtov vazby strojrenskch discipln vyuovanch v oboru technick vchova

Diplomov prce je zamena na hledn souvislost mezi jednotlivmi strojrenskmi disciplinami vyuovanmi v rmci aprobanho pedmtu technick vchova a jejich dalch vazeb s ostatnmi pedmty vyuovanm v tto aprobaci. Prce se tak zabv svm vlastnm vyuitm pro ppravu uitel technicky zamench pedmt na zkladnch kolch a nvaznost obsahu strojrenskch disciplin na uivo prodnch vd vyuovanch na kolch se veobecn vzdlvacm programem.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Jana Zbejvalov

Historie vodnho dla Lipno

Prce pin z historie vstavby Lipensk doln ndre a podzemn hydrocentrly v asovm seku tm cel jedno stolet. Mla by slouit pedagogm zkladnch, stednch i vysokch kol jako informativn pomcka pi rozhodovn o cli exkurze. Je seznmenm s jednou z nejvtch staveb tehdejho eskoslovenska.

V diplomov prci je podn i ucelen nvrh teprve pipravovan vstavby Peerpvac vodn elektrrny Lipno III. A je na kadm teni, aby sm posoudil vznam tto stavby.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Jaroslav Vesel

Pracovn terapie pro dti s lehkou mozkovou dysfunkc - star koln vk

Teoretick st prce je zamena na vymezen pojmu LMD, na monosti kompenzac negativnch projev vznikajcch na bzi tohoto syndromu, na charakteristiku ka starho kolnho vku a koln problematiku k s LMD.

Vzkumn st prce se zabv problematikou pracovn terapie k s LMD. Zkoumn je vliv pracovnho vyuovn na odstrann negativnch projev u k a pedevm vyuit konkrtnch terapeutickch pomcek jako prostedku npravy.

Vedouc prce: PaedDr. Alena Polchov

Ji Lajner

Zalenn vuky djin techniky do pedmtu praktick innosti na zkladn kole

Clem tto prce je nastnn souasnho stavu vuky pedmtu Praktick innosti na nkterch naich zkladnch kolch. Objektem zjmu je materilov zzem (uebny, uebnice s metodickmi prukami, flie...), probran tmatick celky, nzory a nmty uitel atd.

Ze zskanch informac jsou vypracovny urit zvry a navrena mon een zalenn vuky djin techniky do vuky na Z.

Vedouc prce: PaedDr. Alena Polchov

Pavel Sedlek

Zalenn vuky djin techniky do vuky technickch prac na II. stupni Z

Tato prce je nvrh vyuovn djin techniky na zkladnch kolch. Pro 6. ronk je uivo zpracovno i metodicky. Pro 7. ronk je navrhnut jen uebn text a 8. a 9. ronk je zpracovn heslovit. Uebn text je vytvoen chronologicky, kdy 6. ronk zan djinami techniky ve starovku. Uivo pro 6. ronk je rozdleno do trncti hodin.

Vedouc prce: PaedDr. Alena Polchov

Vra Podlekov

Nvrh kompenzanho projektu pro dti s LMD (ADHD)

V diplomov prci se zabvm dtmi s LMD. Teoretick st obsahuje zkladn informace o problematice LMD, rzn pstupy a monosti kompenzanho projektu pro dti s LMD a orientanm vzkumem. V plohch jsou fotografie dokumentujc prbh projektu.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Radek Cipn

Zalenn vuky djin techniky do pedmtu pracovn innosti na zkladn kole

Clem tto prce je zhodnocen vech aspekt zalenn vuky pedmtu Djiny techniky do vuky na zkladn kole. Mla by slouit nejen pedagogm zkladnch kol, ale i vtmu okruhu zjemc pi vytven si nzoru na tuto problematiku.

Vedouc prce: PaedDr. Alena Polchov

Petr Bezina

Kreslen elektrotechnickch schmat a plonch spoj

Prce pojednv o monch zpsobech kreslen elektrotechnickch schmat i plonch spoj s vyuitm vpoetn techniky a tak o zpsobech vroby desek plonch spoj. Jej st jsou metodick pruky k vuce tohoto tmatu na zkladnch a elektrotechnickch stednch prmyslovch kolch. Proto je urena pedevm do rukou pedagog tchto kol. Me jim slouit jako vodtko pi vuce tohoto tmatu mezi svmi ky.

Vedouc prce: PaedDr. Josef Voda

Pavlna Medveck

Aktuln stav vuky technicky zamench pedmt na zkladnch kolch v Pbrami

Tato diplomov prce popisuje stav vybaven kolnch dlen na zkladnch kolch v Pbrami, ukazuje zda ky vyuuj aprobovan uitel, jak je monost pouit uebnic a metodickch pruek a jestli editel kol preferuj jin pedmty, nebo podporuj vuku praktickch innost.

Ke zjitn celkov situace jsem pouila dotaznk, kter vyplnili editel a individuln jsem s nimi pohovoila o situaci na jejich kole. Vichni se shodli, e financ nemaj mnoho, aby mohli vyhovt kadmu pedmtu a doplnit ho nutnmi pomckami. pesto se sna a vuka probh podle dotac.

Tato prce podv ucelen obraz budoucm absolventm pedagogick fakulty o situaci na zkladnch kolch v Pbrami.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Olga Mrzov

Vyuit alternativnch zdroj energie v jihoeskm regionu

V diplomov prci jsem popsala dosud znm alternativn zdroje energie a zamila jsem se pevn na problematiku vyuit alternativnch zdroj v jihoeskm regionu. Diplomov prce je urena studentm i pedagogm.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.