Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2001 - Katedra informatiky

Anotace diplomovch prac - 2001

Katedra informatiky

Petr Alexa

Multimediln monosti programovacho jazyka Java 2 - vvoj hern aplikace

Tato diplomov prce ukazuje na pkladu vvoje hern aplikace monosti programovacho jazyka Java v oblasti vytven grafiky a prce se zvukem. Scn hry vychz ze znm hry typu Blockout, kter se hrla ji na osmibitovch potach. Prce obsahuje krom popisu vvoje aplikace, kter je rozebrn z hlediska uplatnn metod objektov orientovan analzy a nvrhu, strun a vstin popis prce s grafikou a zvukem v jazyce Java.

Vedouc prce: RNDr. Jaroslav Icha

Michal Hanu

Vvoj databzov aplikace v jazyce Java - pihlaovn student ke zkoukm

Tato publikace si klade za cl seznmit tene s vyuitm programovacho jazyka Java pi vvoji databzovch aplikac. Popisuje programov rozhran JDBC a objekty pro prci s databzemi vvojovho prosted JBuilder. Zrove na nkolika pkladech pedvd jejich vyuit.

Vedouc prce: RNDr. Jaroslav Icha

Jan Havelka

WWW prezentace obce Dte

Clem prce je vytvoen v rmci spolenho projektu Ministerstva pro mstn rozvoj, Ministerstva vnitra a Svazu mst a obc oficiln internetov strnky obce a umstn na serveru msta.obce.cz. Na strnce je podrobn zpracovna historie obce, pehled firem, slueb, turistickch zajmavost a dal informace. Ve je doplnno mapkami a fotografiemi. Jsou pouity dynamick prvky, vytvoen jazyky DHTML i JavaScript.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Jan Kovak

Tvorba internetovch aplikac technologi PHP

Tato publikace si klade za cl vytvoit uebnici jazyka PHP4 jako nejmodernj metody pro tvorbu dynamickch firemnch internetovch prezentac, obsahujcch nap. monost on-line obchodovn. Soust dipl. prce je konkrtn webov prezentace, vytvoen pomoc jazyka PHP. Prce by mla bt v R teprve druhou publikac zabvajc se touto problematikou.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Radek Kreja

Webovsk potovn klient v PHP

Prce se zamuje na problematiku penosu zprv elektronick poty, objasuje modely v architektue klient-server, popisuje jednotliv protokoly pro penos e-mail (POP3, SMTP, IMAP), formt zprv, hlaviky zprv. Zmiuje se tak o typech zprv MIME, objasuje problematiku kdvn zprv, uvd bezpenostn mechanismy pouvan pi penosu e-mail.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Zbynk Kros

Tvorba internetovch aplikac kaskdovmi styly CSS1, CSS2

Prce je koncipovna jako uivatelsk pruka technologie CSS jako aktuln metoda pro sazbu a formtovn internetovch strnek. Je provedeno tak porovnn s tradinmi postupy pouitm jazyka HTML. Soust prce je konkrtn webov prezentace, obsahujc definici CSS. Prce by mla bt v R uniktn publikac zabvajc se touto problematikou.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Ladislav Kube

Podpora vuky pedmtu Algoritmy a datov struktury s vyuitm webu

Tato prce se zabv tmatem "Stromov struktury". Jej soust bylo vytvoen aplikace, ve kter jsou pipraveny modely rznch stromovch struktur a zrove zkladn metody uren pro jejich sprvu. Tmito modely jsou modely - binrn, AVL a Red Black stromov struktura. T jsou zde tyto datov struktury popsny a vysvtleny zpsoby jejich sprvy. Prce by mla pispt studentm k pochopen problematiky stromovch struktur v kurzu "Algoritmy a datov struktury", probhajcm v I. semestru II. ronku bakalskho studia.

Vedouc prce: RNDr. Jaroslav Icha

Martin Kubn

Vytven web prezentac s poutm JavaScriptu a kaskdovch styl

Prce ukazuje pouit kaskdovch styl v nkolika nejpouvanjch prohlech. Tmito prohlei budou Explorer, Netscape a dal v poad nejpouvanj. Vytvoeno je univerzln nastaven kaskdovch styl s pouitm JavaScriptu pro libovoln z uvedench prohle.

Vedouc prce: Ing. Lenka Lorenzov

Karel Kudlek

ifrovac algoritmy a jejich vyuit

Clem tto prce je poskytnout ucelen pohled na hlavn druhy ifrovacch algoritm. Zven draz je pak kladen na algoritmus RSA. Diskutovny jsou krom popisu funkce zejmna otzky bezpenosti a napadnutelnosti popisovanch algoritm. Text je doplnn implementac algoritmu RSA v jazyce C, kter je dlem autora. Soust je tak kapitola, zabvajc se poznatky z teorie sel, kter jsou v ifrovacch algoritmech vyuvny.

Vedouc prce: doc. RNDr. Vclav Ndl, CSc.

Jaroslav Martnek

Linux jako intranetov server - konfigurace a sprva

Dokument je koncipovn jako pruka pro administraci intranetovho serveru na bzi operanho systmu Linux. Maximln pozornost je vnovna konfiguraci serveru DNS, WWW, DHCP. Dle je zde popisovno sdlen soubor mezi systmy Linux a Windows pomoc softwarovho nstroje SAMBA. Jsou zde zmnny i dal sluby, kter mohou bt soust intranetovho serveru. Jedn se zejmna o uit systmu jako firewallu, sluby mail serveru nebo diskusnch skupin news.

Vedouc prce: Mgr. Pavel andera

Petr Masopust

Tvorba internetovch aplikac v XHTML

Clem prce je vypracovn uivatelsk pruky jazyka XHTML jako perspektivn metody pro tvorbu mobilnch internetovch strnek a proveden porovnn s tradinmi postupy pouitm jazyk SGML, HTML a DHTML i XML. Soust prce je tak konkrtn webov prezentace, vytvoen v jazyce XHTML. Prce by mla bt v R uniktn publikac, zabvajc se touto tmatikou.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Ji Matjka

Hygienick, pedagogick a technick aspekty rozmstn vpoetn techniky v po. laboratoi pomoc modelovn v programu 3D STUDIO MAX

Clem tto bakalsk prce je porovnat rozmstn vpoetn techniky v potaov uebn, a to z hlediska hygienickho, pedagogickho a technickho. Jako zpsob modelovn danho problmu je pouita vizualizace pomoc programu 3D Studia MAX. Vsledky jsou prezentovny na CD disku a v doprovodnch internetovch strnkch, obsahujcch animace, virtuln realitu.

Vedouc prce: PaedDr. Ji Vanek

Petr Mikitin

Sprva databz ve Visual C++

Diplomov prce popisuje pstup k databzm pomoc rozhran ODBC a DAO ve vvojovm prosted Microsoft Visual C++ se zamenm na MFC. Je psna jako vukov materil s doplujcmi pklady pro snadnj pochopen ltky.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Jan Mller

Webteplomr

Diplomov prce popisuje monosti vyuit digitlnho teplomru. Prce je doplnna programovm vybavenm umoujcm provoz teplomru na osobnm potai a prezentovnm vsledk men na internetu.

Vedouc prce: Ing. Jan Jra, PhD.

Libor Pixa

Tvorba internetovch aplikac pomoc Macromedia SW

Clem tto prce je vytvoit uivatelskou pruku softwarovho kompletu firmy Macromedia pro tvorbu modernch dynamickch www strnek, obsahujcho animan program Flash, grafick editor Fireworks a HTML editor Dreamweaver. Soust diplomov prce je tak konkrtn webov prezentace, vytvoen pomoc tchto program. Prce by mla bt v R uniktn publikac zabvajc se touto problematikou.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Vladimr tochl

XML - nstroj pro tvorbu elektronickch dokument

Prce popisuje vlastnosti jazyka XML, jeho monosti programovn a vstup, jak pro elektronick publikovn po sti, tak i klasicky na "papr". Popsny jsou nstroje pro tvorbu XML dokument, jejich monosti, vhody a nevhody proti klasickm OTP nstrojm. Praktick st je zamena na vytvoen konkrtnho dokumentu v XML.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek

Petr Carda

Interaktivn aplikace pro WEB v Delphi

Diplomov prce pojednv o tvorb interaktivnch aplikac na webu za pouit vvojovho prosted Delphi firmy Borland/Inprise. Pedpokld se pouit verze 5.0.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Roman Bican

Potaov typografie - prava diplomovch prac na Pedagogick fakult

Clem tto diplomov prce je seznmit studenty se zkladnmi pravidly typografick pravy dokument. V prvn sti jsou popsny zkladn nleitosti "Diplomov prce". V dalch stech jsou popsny hlavn psmov pojmy, zsady psan textu apod. Zvltn kapitolu tvo pravidla pro citaci literatury. V konen sti jsou popsny nejastj chyby vyskytujc se v diplomovch pracch a navrhnuta mon een tchto chyb.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek

Miroslav Hrbek

OOP v Borland Delphi - prvodce zatenka

Clem diplomov prce je seznmit tene, kter ovld zklady programovacho jazyka Pascal, s objektov orientovanm programovnm, kter je pouito v programovacm jazyce Delphi. Na zklad peten tto prce by ml bt schopen pochopit a prakticky pout objektov orientovan pstup k vvoji vlastnch aplikac. nejprve jsou zde vysvtleny obecn aspekty objektov orientovanho programovn v Object Pascalu a pak jsou zde na uritch aplikacch v Delphi vysvtleny u konkrtn objektov orientovan aspekty, kter jsou pouvan pmo v programovacm jazyce Delphi. Na zklad tto prce si meme vytvoit men aplikaci ve Windows.

Vedouc prce: Mgr. Pavel andera

Pavel Majer

Evidence dopravn firmy

Prce se zabv problematikou veden evidence dopravn firmy ve vvojovm prosted Microsoft Visual Fox Pro 6.0. Vsledkem je jednodue ovldan aplikace, pomoc n se d zajistit zpracovn zkladnch informac o pepravcch, vozidlech, idich a pedevm podrobnch informac o uskutennch jzdch (jak to vyaduje pslun vyhlka Ministerstva dopravy R). Prce rovn objasuje zkladn pojmy z oblasti relanch databzovch systm a SQL.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Ing. Marek Medve

Wap a jazyk WML

Tato prce poskytuje teni uivatelskou pruku jazyka WML jako nejnovj metody pro tvorbu mobilnch internetovch strnek a provd srovnn s tradinmi postupy pouitm jazyk SGML, HTML a DHTML. Soust diplomov prce je konkrtn webov prezentace, vytvoen v jazyce WML.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Ji Pinkas

Podpora vuky pedmtu Algoritmy a datov struktury s vyuitm webu

Prce si klade za cl vytvoen aplikace, kter bude studetnm slouit jako podpora vuky k lepmu pochopen uiva. jedn se o uivo pedmtu Algoritmy a datov struktury, kter je zahrnuto v uebnch plnech bakalskho i uitelskho studia vpoetn techniky a informatiky. Vzhledem k obshlosti tto problematiky, tk se tato prce pouze tmatiky adicch algoritm.

Vedouc prce: RNDr. Jaroslav Icha

Matj Tenkl

Design na Webu

Prce se zabv estetickou a grafickou pravou webovch strnek. V jednotlivch kapitolch jsou popsny postupy, kter vedou k estetick kvalit strnek. Je zde probrna problematika nvrhu webov prezentace, volba barev, sprvnho pouit tabulek, rm a grafickch prvk. Soust je tak een problematiky psan a formtovn textu.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek

Petr Toil

Sov protokoly internetu

Tato diplomov prce se zabv detailnm popisem Internet Protokolu, jeho vrstvenm a popisem sluebnch protokol. Dle se vnuje IP-adrese a nov verzi IP protokolu. Je uveden i velk mnostv ploh RFC dokument a zdrojovch kd.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek