Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2000 - Katedra technick vchovy

Anotace diplomovch prac - 2000

Katedra technick vchovy

Jaroslav Jaro

Vvojov trendy v oblasti zpracovn deva

Diplomov prce je zamena na nov zavdn a mnohde ji pouvan technologie pi zpracovn deva. Jedn se vtinou o popis jednotlivch zazen a jejich zavdn nebo ji i vyuvn v devozpracujcm prmyslu.

Popisuji zde obrbc stroje, surny, programov a mc systmy.

Soust jsou rovn schmata, tabulky a obrzky jednotlivch zazen a jejich vyuit.

Vedouc prce: PaedDr. Ji Vintr

Josef Zeman

Zklady slicov techniky - nvody ke cvien

Diplomov prce "Zklady slicov techniky - nvody ke cvien" by mla slouit jako uebn text pro zjemce, hledajc zkladn informace z oblasti slicov techniky. Sna se tyto zklady co mon nejpodrobnji a srozumiteln vysvtlit.

Prvnch pt kapitol tto prce slou k seznmen se zkladnmi pojmy slicov logiky, s logickmi funkcemi a monmi formami jejich zpisu a prav. Nsledujc t kapitoly se zabvaj konkrtnm zpracovnm funkc - jejich minimalizac pomoc Karnaughovy mapy a Booleovy algebry a realizac logick st.

V dal kapitole je popsna uebn pomcka, sestaven pro poteby diplomov prce, kter slou k men a ovovn zkonitost slicov techniky. Podstatou jejho pouit je monost sestavit logick obvod (ale samozejm i jakkoli jin) na kontaktnm poli a pivdnm logickch kombinac na jeho vstupy zskat hodnoty funkce na vstupn logick sond. Soust tto kapitoly je tak modelov pklad, na nm je popsno pouit pomcky.

kolem poslednch t kapitol je procvien veker probran teorie. Prvn z nich se zabv lohami k zopakovn zpisu a minimalizace logickch funkc, druh realizac logick st a tet kapitola obsahuje lohy, vztahujc se k pouit sestaven mc pomcky.

Vedouc prce: PaedDr. Josef Voda

Jaromr Kittel

Vvoj stavby osobnch automobil v eskch zemch

Automobil se stal fenomnem 20. stolet a zsadn zmnil nae ivoty, nebo umonil individuln dopravu, o kter lid snili ji od svitu djin. Dnes je tomu 115 let od doby, kdy prvn automobily spatily svtlo svta a brzy (1897) do tohoto dn zashly i esk zem.

Vvoj, kterm proel esk automobilov prmysl za vce ne sto let sv historie, se stal nmtem m prce. Hlavn draz je kladen na co mon nejplnj seznam veho, co se u ns vyrblo, nebo mohlo vyrbt. U kadho typu je uvdno pouze nkolik technickch zajmavost, kter dan model charakterizuj.

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Jaroslav Tma

Nstroje pro obrbn rotanch dr
(nvrh uebn pomcky smetodikou vuky)

Tato diplomov prce obsahuje zkladn informace o nstrojch, strojch a postupech, kter se pouvaj k vrob rotanch dr. Clem prce je uvst, co mon srozumiteln zkladn odborn znalosti asi v tom rozsahu, v jakm se s nimi mus seznmit kad student na katede technick vchovy. Dal kapitoly se zabvaj problmy a metodikou vuky tohoto tmatickho celku.

Zpracovnm tto prce vznikl ucelen zkladn pehled o vrob rotanch dr (mimo nekonvennch zpsob obrbn).

Vedouc prce: Ing. Jan Hladk, CSc.

Kateina Chodov

Nmtov ztvrnn Velikonoc pi vuce technickch prac v primrn kole

kolem m diplomov prce bylo nmtov ztvrnn Velikonoc pi vuce technickch prac v primrn kole.

V teoretick sti tto prce uvdm strun pehled mstnch i dobovch zvyk a obyej, dle jsem se zamila na vznik a historick vvoj a nboensko-filosofick pvod tchto svtk.

Podrobnji jsem se zabvala zdobcmi technikami kraslic, zvltn kapitola je vnovna asovmu uren Velikonoc, takt samostatn uvdm kapitolu idovskho svtku Pesach.

V praktick sti tto prce uvdm nkolik nmt vrobk s velikonon tmatikou.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Kamila Janutkov

Nmtov ztvrnn lidovch zvyk a obyej v prbhu roku a jejich vyuit pi vuce technickch prac v primrn kole

kolem m diplomov prce bylo zamit se na lidov zvyky a obyeje, rituly provzejc ivot jedince a vliv spolenosti a rodiny na vvoj jedince.

V dal sti jsem se zamila na seznam udlost, jejich pvod a smysl by dti mly znt a nkter i ztvrnit. Jedn se pevn o svtky crkevn a sttn.

Do posledn sti jsem zaadila nmtov ztvrnn nkterch svtk, kter by dti mohly vyut pi vuce technickch prac v primrn kole.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Petra Homolkov

rove tvoivch schopnost u nkterch vybranch vzork populace

Prce se zabv srovnnm dlch tvrch schopnost u rznch vkovch skupin. Testovanm vzorkem populace byli ci 2. a 4. tdy Z a studenti PF.

Teoretick poznatky o tvoivosti jsou uvedeny v prvn sti prce. Popis vzkumu srovnn rovn dlch tvrch schopnost je obsaen v sti druh.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Iva Jindrov

Metodick ada nmt z textili, s drazem na techniku batikovn, uren pro praktickou vuku technickch prac v primrn kole

Ve sv prci se zabvm nktermi textilnmi technikami, pedevm batikou, a monostmi jejich vyuit na 1. st. Z. V teoretick sti jednotliv techniky pedstavuji, popisuji pracovn postupy a pibliuji podmnky pro jejich spnou realizaci. Praktick st obsahuje soubor metodickch list k nmtm, kter byly vytvoeny pedstavenmi textilnmi technikami.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov

Blanka Prochzkov

Nmtov ztvrnn Vnoc pi vuce technickch prac v primrn kole

Moje diplomov prce se skld celkem z esti zkladnch kapitol. Prvnch pt kapitol obsahuje tato tmata: Vnoce, tradice, zvyky, obyeje, tdr veer, esk vnon hudba, Betlmy.

V posledn est kapitole je didakticky zpracovno tyicet vnonch nmt. Jsou to pedevm takov nmty, kter se daj vyut pi vuce technickch prac v primrn kole. Tato kapitola je doplnna fotografickmi plohami.

Vedouc prce: Mgr. Eva Rouov