Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2000 - Katedra spoleenskch vd

Anotace diplomovch prac - 2000

Katedra spoleenskch vd

Petra Ivanov

Frantiek Bernard Vank - knz, spisovatel a muednk nacismu

Diplomov prce na tma Frantiek Bernard Vank - knz, spisovatel a muednk nacismu je pojata jako prce literrnhistorickho typu. Pedpokladem pro jej zpracovn bylo m seznmen se s ivotopisem a literrnm dlem F. B. Vaka.

Prce je rozdlena na tyi hlavn sti, kter se zabvaj ivotem, literrn innost, kulturnorganizan innost a osobnostmi eskho kulturnho dn, s ktermi se F. B. Vank stkal. Vt pozornost jsem vnovala rozboru jeho literrn tvorby.

Vedouc prce: PhDr. Jan Podlek

Kateina Mikeov

Genocida id na Jihlavsku a jejich kulturn ddictv

Hlavn st prce tvo tyi kapitoly. Prvn m nzev Nstin djin id v eskch zemch. Zde jsou ve zkrcen podob zmnny dleit historick momenty vvoje idovsk komunity u ns. Nebylo snadn obshnout nkolik stolet na dvou strnkch. Momenty, kter byly vybrny, ale zce souvisej s dalm vvojem. Ji z potk eskch djin mme monost si vytvoit obraz vztah, kter panovaly mezi idy a ostatnm obyvatelstvem. lomk udlost zjiujeme, e rivalita zde existovala ji od nepamti.

Ve druh kapitole, nazvan Strun historie id na Jihlavsku do 30. let 20. stolet, je zachycen osud zdejch id a do potk nstupu nacismu.

Tet kapitola, kter je titm tto prce, se zabv holocaustem na Jihlavsku. V vodn sti je pojednno o dvodech a typech antisemitismu. Nsleduje souhrnn pehled perzekuce idovskch spoluoban a rozebrn situace v jednotlivch oblastech Jihlavska, vetn vzpomnek pamtnk. Nechyb ani zvren tabulka shrnujc poet obt.

Posledn kapitola zachycuje souasn stav idovskch pamtek na Jihlavsku. V kad z podkapitol, zachycujcch jednotliv oblasti, je mapka, fotodokumentace a krtk text shrnujc stav pamtek. Soust kapitoly je i tabulka, kter obsahuje technick a historick data idovskch hbitov v tto oblasti.

Vedouc prce: PhDr. Jan Podlek

Josef Mako

Mtus o logu

Tato diplomov prce Mtus o logu se zabv vztahem klovch slov mtus a logos a jimi reprezentovanmi zpsoby lidskho poznvn a pojmenovvn svta. Sna se nalzt odpov na otzku, co je to mtus a jak je jeho vznam v djinch lidsk civilizace, nebo autor m za to, e se loha mtu dnes asto podceuje, i je naopak senzacechtivmi autory peceovna. Prce se zabv pinami vzniku mtu a jeho charakteristikou z hlediska formy i obsahu. Srovnv zpsob mtick narace s filosofickou, srovnv jejich vchodiska a strategii. V prci je kladen draz na strnku spoleenskou, na vznam, lohu a rozdl obou druh narac, emu jsou z hlediska spolenosti podzeny a co naopak ovlivuj.

Vedouc prce: Mgr. Miroslav Sapk, Ph.D.