Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2000 - Katedra matematiky

Anotace diplomovch prac - 2000

Katedra matematiky

Jana Urbanov

Rozvoj prostorov pedstavivosti ve 3. - 5. ronku Z

Tato diplomov prce se zabv problematikou geometrickch pedstav dt ped vstupem do koly. Po nkolika slovech vodem jsou zde uvedena teoretick vchoviska. Nsleduje pedvzkum (pilotn sonda k vzkumu "Geometrie jako komunikace"), na kter navazuje vlastn vzkum.

Clem tto prce bylo zjistit, jak jsou dti schopn komunikovat prostednictvm obrzk - kter prostedky k tomu vyuvaj a jak dti pijmaj sdlen obrzkem zprostedkovan.

V zvru prce jsou shrnuty zskan poznatky a v krtkosti uvedeno doporuen pro praxi.

Vedouc prce: PhDr. Alena Hopesov, Ph.D.

Jana Ddiov

spnost k 4. a 5. ronku Z pi een loh ve vztahu ke zadn

Pro svou diplomovou prci jsem si zvolila tma "spnost k 4. a 5. ronku Z pi een loh ve vztahu ke zadn", nebo m zajm, jak bych mohla pispt k zefektivnn vuky matematiky.

V teoretick sti jsem se pokusila shrnout zkladn informace o projektovch, slovnch a problmovch lohch. V sti praktick jsem provedla popis a rozbor vzkumn sondy.

Zvrem jsem zskan vsledky porovnala s pedem pedpokldanmi hypotzami. Tyto vsledky povauji za zajmav a vyuiteln v dal pedagogick praxi.

Vedouc prce: PhDr. Alena Hopesov, Ph.D.

Michaela Rosov

spnost k 1. - 3. ronku Z pi een loh ve vztahu k zadn

Diplomov prce na tma "spnost k vzhledem k zadn lohy" byla provdna v 1. - 3. ronku zkladn koly. lohy byly eeny v oblasti aritmetick i geometrick. V nkolika vybranch tmatech uiva pro dan ronk byly zadny rznm zpsobem. Krom standardn zadvanch loh, jako jsou aritmetick pklady a slovn lohy, byly pouity i experimentln lohy, konkrtn problmov a projekty. Clem bylo zjistit nejen jak se li strategie vzhledem k een dan lohy, ale tak zda se zvyuje spnost k s ohledem na prezentaci lohy.

Vedouc prce: PhDr. Alena Hopesov, Ph.D.

Dana Kadlecov

Geometrick pedstavy k ped vstupem do koly

Tato diplomov prce se zabv problematikou geometrickch pedstav dt ped vstupem do koly. Po nkolika slovech vodem jsou zde uvedena teoretick vchodiska. Nsleduje pedvzkum (pilotn sonda k vzkumu "Geometrie jako komunikace"), na kter navazuje vlastn vzkum.

Clem tto prce bylo zjistit, jak jsou dti schopn komunikovat prostednictvm obrzk - kter prostedky k tomu vyuvaj a jak dti pijmaj sdlen obrzkem zprostedkovan.

V zvru prce jsou shrnuty zskan poznatky a v krtkosti uvedeno doporuen pro praxi.

Vedouc prce: PhDr. Alena Hopesov, Ph.D.

Jaroslava Bhmov

Konfigurace pirozench sel

Diplomov prce se zabv problematikou konfigurac pirozench sel. Je urena laikm v dan oblasti a uitelm 1. stupn Z.

Instruktivnm a metodickm zpsobem jsou zde vysvtleny lohy a problmy z oblasti magickch trojhelnk a tverc, selnch obrazc, sel trojhelnkovch, tvercovch, jehlanovch, apod. Jednotliv tmata jsou zpracovna teoreticky, u nkterch loh je uvedeno een.

V zvru prce jsou ukzky loh vyuitelnch pi vuce matematiky zejmna ve 4. a 5. ronku. Tyto lohy uren pro uitele jsou uvedeny i s eenm.

Vedouc prce: doc. PhDr. Ji Divek, CSc.

Martin Nejedlk

Stereometrick lohy een v pravohlm promtn

Sbrka loh na konstrukci prostorovch tvar eench v pravohlm promtn, tj. v Mongeov projekci nebo v pravohl axonometrii.

Jedn se zejmna o lohy na konstrukci zkladnch tles z danch prvk, lohy na prnik roviny, nebo pmky s tlesem a pklady na rovnobn osvtlen jednoduchch tles, zvltn kapitola je vnovna zobrazen nkterch technicky dleitch ploch (konoidy, roubov a rotan plochy).

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan Strobl, CSc.

Monika Swobodov

Nkter geometrick lohy na zkladn kole

Tato prce obsahuje zadn pklad pro 2. stupe Z. Je rozdlena do dvou zkladnch kapitol na lohy een vpotem a lohy konstrukn. Kad z tchto kapitol je pak dle rozlenna podle tmat. Kapitola vdy obsahuje nkolik pklad eench, ktermi se dan tma vysvtl nebo odvod vzorec a dle pklady na procvien.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan Strobl, CSc.

Petra Ferklov

Sbrka loh z matematiky pro bakalsk studium
(vpoetn technika, finann matematika)

Diplomov prce obsahuje sbrku loh pro bakalsk studium (vpoetn technika, finann matematika). Pklady se tkaj logiky, linern algebry, diferencilnho a integrlnho potu.

Vedouc prce: RNDr. Vladimra Petrkov

tpn Chylk

Finann matematika ve kolsk matematice

V tto diplomov prci jsem se zamil na tma finann matematika. Snail jsem se o nejjednodu popis jednotlivch tmat, kter jsou v ivot normlnho lovka nejdleitj ve styku s ekonomikou. Tato prce by mohla slouit studentm na stednch kolch, ale i normlnm lidem, nebo zanajcm podnikatelm, kte chtj proniknout do tto problematiky. Ml by to bt jaksi vod do oboru finann matematika a zkladnch tmat s monostmi praktickho vyuit v bnm ivot.

Vedouc prce: doc. RNDr. Pavel Tlust, CSc

Lenka eznkov

Dirichletv princip

Obsahem tto prce je przkum schopnost k eit lohy vyuvajc Dirichletv princip, nvod metodiky tohoto tmatu a sbrka loh, kter m slouit jako podkladov materil pro uitele vedouc zjmov krouek.

Vedouc prce: Mgr. Pavel Leischner

Jana kopov

Slovn lohy v matematice Z

Obsahem tto prce je klasifikace slovnch loh, przkum schopnost k eit slovn lohy vlastnm sudkem a sbrka loh, kter by mla slouit jako podkladov materil pro uitele pi vuce matematiky. Sbrka obsahuje lohy vhodn k motivaci k a lohy rozvjejc jejich mylen.

Vedouc prce: Mgr. Pavel Leischner

Radek Tomatk

Prostorov pedstavivost k na 2. stupni Z

Obsahem tto prce je zjiovn prostorov pedstavivosti k na druhm stupni zkladn koly pomoc vhodn sestavenho testu s vyhodnocenm dosaench vsledk. V tto prci je tak uveden pehled postupnho rozvoje pedstavivosti u dt a tak nmty na rozvoj pedstavivosti a geometrickho mylen k, a ji ve vuce matematiky, nebo v nepovinnm pedmtu.

Vedouc prce: Mgr. Pavel Leischner

Karel Kabelka

Vyuit Cabri geometrie ve stedokolsk stereometrii

Obsahem tto prce je vytvoen interaktivnch obrzk tles a prostorovch situac v programu Cabri geometrie. Tyto pomcky by mla usnadnit vuku stereometrie na gymnzich a pedevm rozvjet prostorovou pedstavivost. Zmrem je vst studenty od experimentlnch k mylenkovm manipulacm s prostorovou situac.

Vedouc prce: Mgr. Pavel Leischner

Jan Hudeek

Kivky tvrtho stupn v rovin a jejich klasifikace

Diplomov prce rozdluje kivky tvrtho stupn do osmi skupin. U kad skupiny je odvozena jej kanonick rovnice. Dle je uvedeno nkolik vznanch kvartik, vetn jejich rovnic, obrzk a nkterch vlastnost. Prce tak obsahuje popis algoritmu programu, kterm byly kvartiky zobrazovny. Program se nachz na piloen disket.

Vedouc prce: doc. RNDr. Pavel Pech, CSc.

Vclav Kol

Kruhov inverze a jej uit pi een geometrickch loh

Diplomov prce se zabv jednm z geometrickch zobrazen - kruhovou inverz.

Nejprve je pojednno o zkladnch vlastnostech kruhov inverze, vetn postup pro konstrukci bod, pmek a krunic v inverzi v eukleidovskm prostoru. Nsleduje nkolik pklad Apolloniovch loh a loh v omezen nkresn eench uitm inverze. Dal st je vnovna analytickmu vyjden kruhov inverze a zobrazovn nkterch kivek na zklad vpotu. Zvren kapitola shrnuje vlastnosti kruhov inverze a zobrazovn kruhovch kivek v Mbiov rovin.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan Strobl, CSc.

Roman Vanek

Uit geometrickch zobrazen pi een loh na Z a S

Tato diplomov prce se zabv vukou geometrickch zobrazen na zkladnch a stednch kolch. Krom definovn zkladnch vlastnost zobrazen, je zamena pedevm na praktick vyuit tchto zobrazen v konkrtnch pkladech. Vechny pklady, kter jsou v prci uvedeny, jsou een a svou obtnost vhodn pro vechny ky zkladnch a stednch kol.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan Strobl, CSc.

Jan Holas

Testy z algebry pro 2. ronk

Prce shrnuje ve dvaceti testech nejrznj typy loh na procviovn uiva z algebry, dle postupy een jednotlivch pklad spolu s vsledky. Zahrnuje ltku probranou ve 2. ronku uitelskho studia aprobace s matematikou. A to nsledujc tmata: obecn algebra, diofantick rovnice, polynomy, symetrick polynomy a komplexn sla.

Vedouc prce: RNDr. Jana Vysok

Duan Drexler

Vlastn sla matice

Diplomov prce je zpracovna jako skriptum vbrovho semine z algebry a zpracovv tma: vlastn sla matice. S danou problematikou je ten seznamovn v esti kapitolch, ve kterch si osvoj napklad znalost nsledujcch pojm: charakteristick polynom, vlastn slo matice, vlastn vektor matice, spektrum matice, spektrln polomr, pln a sten problm vlastnch sel, invariantn faktor, elementrn dlitel, podobnost matic atd.

Nejvt st diplomov prce je vnovna numerickm vpotm, pomoc kterch lze urit vlastn sla matice. Pi tchto vpotech se pouv nap. nsledujcch vt a metod. Gergorinova vta, von Misesova vta, ortogonln metoda, metoda LU - rozkladu, Wilkinsonova metoda, metoda Rayleighova podlu.

Tyto nov poznatky jsou aplikovny na eench pkladech. Osvojen danch pojm a metod si ten me ovit na cviench, kter jsou zaazeny na konec kad kapitoly. Pklady jsou zde uvedeny vetn vsledk.

Vedouc prce: RNDr. Jana Vysok

Martina Vincencov

Matematick metody ochrany dat - ifrovn

Diplomov prce uvd historick pehled nejbnjch ifrovacch kl minulosti, monosti aplikace algebry a matematick statistiky do teorie ifrovn a nkolik praktickch pklad ifrovn a deifrovn. Zvr prce je zamen na modern kryptografick algoritmy pouvan zejmna v komernch potaovch stch.

Vedouc prce: doc. RNDr. Pavel Tlust, CSc.

Hana Latovikov

Sbrka loh z linern algebry

Diplomov prce vychz ze skript Doc. RNDr. Pavla Tlustho, CSc. "Pklady z algebry pro I. semestr" a je urena pedevm pro posluchae 1. ronku studujc uitelstv matematiky. Sbrka je tvoena eenmi pklady, kter by mly studentm usnadnit pochopen linern algebry. Text byl vysazen v programu TeX.

Vedouc prce: doc. RNDr. Pavel Tlust, CSc.

Ji impach

Vyuit MAPLE ve vuce numerickch metod

Obsahem diplomov prce "Vyuit programu Maple" pi vuce numerickch metod je nvrh prezentac pro program Maple V pouitelnch pi vuce numerickch metod v matematice. Prezentace zobrazuj a popisuj princip aproximace funkce metodou nejmench tverc a numerickho vpotu integrlu. Prvn kapitola je vnovna popisu tchto metod.

Soust prce je CD obsahujc prezentace pro program Maple V a text tto diplomov prce.

Vedouc prce: doc. RNDr. Frantiek Mrz, CSc.