Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 2000 - Katedra geografie

Anotace diplomovch prac - 2000

Katedra geografie

Jiina Pahoreck

Obslun vybavenost venkovskch sdel okres Psek a Tbor (obchodn s a sluby)

Diplomov prce analyzuje data o zazench slueb zskan ternnm przkumem ve venkovskch sdlech okres Psek a Tbor a jejich okol. Na zklad informac o zastoupen zazen a druh slueb v piblin 670 sdlech eenho zem byla vytvoena typologie obslun vybavenosti venkovskch sdel pouiteln i pro jin zem v esk republice. U vymezench venkovskch a mstskch center obslun vybavenosti byla provedena analza obslunho spdu do tchto center. Prce je doplnna obrzkovmi, tabulkovmi a mapovmi plohami.

Vedouc prce: RNDr. Jan Kube, CSc.

Ji Valk

Komplexn fyzickogeografick charakteristika Budjovickho kraje

Diplomov prce se zabv komplexn fyzickogeografickou charakteristikou Budjovickho kraje, kter vznikl k 1. 1. 2000. Popisuje jednotliv sloky fyzick geografie jako jsou: geologie, geomorfologie, klimatologie, pedologie, hydrologie, biota, atd. Na zklad popisu tchto sloek vytv ucelen pehled o Budjovickm kraji a o vazbch mezi jednotlivmi fyzickogeografickmi slokami. Prce je doplnna obrzkovmi, tabulkovmi a mapovmi plohami.

Vedouc prce: Mgr. Roman Bartk

Andrea imanov

Vvoj obyvatelstva a srovnn zkladnch demografickch charakteristik okres Psek a Tbor

Diplomov prce se vnuje analze dlouhodobho vvoje obyvatelstva okres Psek a Tbor (od roku 1869) s drazem na demografick zmny obyvatelstva v devadestch letech. Prce vystihuje rozdly ve vvoji obyvatelstva na mikroregionln rovni a v rovni jednotlivch obc. V eench okresech lze nalzt rozshl depopulan zem (zem s poklesem potu obyvatelstva v danm obdob), kter zaujmaj vtinu venkovskho prostoru obou okres. V prci jsou analyzovny jak pirozen mna obyvatelstva, tak i migrace obyvatelstva v obou uvedench okresech.

Vedouc prce: Mgr. Michal Vanura

Lenka Vachtfeidlov

Nkter prodn a historick zajmavosti okresu Jihlava

Pedloen diplomov prce se zabv analzou a syntzou vlastivdnch fenomn jihlavskho okresu. Prce je rozdlena podle jednotlivch dlch sloek pedmtu vlastivda (geologie + geografie), iv proda, historie, obansk vchova).

Sebran materil je vyuit jako podklad pro konkrtn hodiny vlastivdy a vlastivdn vychzky.

Vedouc prce: prom. geolog Jindich Rozkopal

Zdenk vehla

Analza pedpoklad pro cestovn ruch v okrese esk Krumlov se zamenm na bli zzem toku Vltavy v seku Vy Brod - Borov nad Vltavou

Diplomov prce popisuje souasn stav pedpoklad pro cestovn ruch v okrese esk Krumlov. Obecn popisuje stav pedpoklad cestovnho ruchu v celm okrese a na zklad ternnho eten je zvltn pozornost zamena na bli okol eky Vltavy v seku Vy Brod - Borov nad Vltavou s ohledem na vodn turistiku.

Vedouc prce: Mgr. Michal Vanura

Andrea Slezkov

Obslun vybavenost okres Psek a Tbor - osobn hromadn doprava

Diplomov prce je zamena na analzu dopravn vybavenosti ve venkovskch sdlech okres Psek a Tbor prostedky osobn hromadn dopravy.

Dopravn vybavenost byla hodnocena na zklad potu spoj osobn autobusov a vlakov dopravy v pracovnch dnech obdob 1998/1999. Vzkum byl proveden u vech 590 venkovskch sdel sledovanch okres. V dalm kroku byla venkovsk sdla piazena do dopravn spdovch region podle jejich dopravn propojenosti se subregionlnmi centry obslun vybavenosti. Zjitn hodnoty byly zpracovny v podob tabulek a map.

Vedouc prce: RNDr. Jan Kube, CSc.

Jan Seibert

Geografick analza transformace hospodstv v okresech Tbor a Psek (trh prce a prmyslov vroba)

Diplomov prce se zabv problematikou trhu prce a pojednv o prbhu transformace prmyslov vroby v okresech Tbor a Psek v prbhu devadestch let. Lze konstatovat, e transforman proces esk ekonomiky vedl v okresech Psek a Tbor (podobn jako v jinch okresech esk republiky) ke vzniku trhu prce, kter zde do t doby prakticky neexistoval. Transforman pokles vedl rovn k poklesu prmyslov vroby i odlivu pracujcch do jinch sektor nrodnho hospodstv (pevn do slueb). Snen potu zamstnanc zejmna v prmyslu ovlivnilo trh prce, kde dolo zejmna v poslednch dvou letech k vraznmu nrstu potu evidovanch uchaze o zamstnn. Bhem transformanho obdob se v okresech Psek a Tbor zmnila odvtvov a pedevm velikostn struktura prmyslov vroby. Vzniklo vt mnostv malch a stednch prmyslovch subjekt, kter svou prunou reakc na poptvku mrn mn tradin odvtvovou strukturu v eench okresech.

Vedouc prce: Mgr. Michal Vanura

Markta Princov

Analza vvoje krajinnho pokryvu Novohradskch hor s ohledem na ochranu ivotnho prosted

Hlavnm clem diplomov prce je zhodnocen zmn krajinn struktury v asovch horizontech 1948, 1960, 1989, 1998, tedy za obdob uplynulch 50 let, kdy dolo k jejm zsadnm zmnm, kter jsou spojeny zvlt se socialistickou kolektivizac. Dle byly sledovny hodnoty koeficientu ekologick stability v regionu za stejn obdob a hodnoceny na zklad zjitn krajinn struktury.

Vedouc prce: Mgr. Roman Bartk

Zbynk Pospil

Komplexn socioekonomick charakteristika mikroregionu Nov Hrady

Diplomov prce "Socioekonomick charakteristika Novohradskch hor" (ve vymezen obc spadajcch pod poven mstsk ad Nov Hrady) popisuje aktuln pomry v regionu z hlediska vybavenosti obc. Zkoum ekonomick zzem (prmysl, zemdlstv, trh prce, sluby) a sociln pomry (rove bydlen, kolstv, zdravotnictv), ale hodnot i demografick vvoj a regionln vznam cestovnho ruchu. Zvry prce jsou shrnuty ve SWOT analze, kter strun vystihuje klady, zpory, monosti a ppadn ohroen mikroregionu Nov Hrady.

Vedouc prce: Mgr. Michal Vanura

Petr Pavli

Vuka mstnho regionu v hodinch zempisu na zkladnch kolch okresu Tbor

Diplomov prce se pokou shrnout vsledky empirickho vzkumu zamenho na situaci ve vuce uiva o mstnm regionu na zkladnch kolch a gymnzich s nimi ronky v okrese Tbor. Zamuje se pedevm na otzku asov dotace, obsahovho zamen a metod pouvanch pi vuce tohoto tmatu. Navc se zabv i strukturou uitel zempisu s drazem na aprobovanost. Na zklad vsledk testu aplikovanho ve vybranch tdch vech kol jsou hledny souvislosti mezi rovn znalost k tkajcch se mstnho regionu a pedchozmi zkoumanmi skutenostmi. Monou inspiraci pro vuku regionln geografie Tborska lze najt ve vlastnm nvrhu koncepce vuky v zvru prce.

Vedouc prce: Mgr. Ji ekal

Zdenk Oulehla

Krajinoekologick studie Tasovska

Diplomov prce je fyzickogeografickou studi regionu Tasovsko (obec v okrese Teb). Zvltn pozornost je vnovna pedevm ekologick stabilit a vvoji zem. Souasn stav krajiny je porovnn s historickm mapovnm a pedevm s potencilnm stavem zdejho zem. Jsou zde popsny jednotliv katastrln zem. Podrobnji popsny jsou tak ekologicky vznamn segmenty krajiny, kter njakm zpsobem vjimen. Soust diplomov prce jsou i plohy a mapy, kter zdej zem lpe charakterizuj.

Vedouc prce: Mgr. Roman Bartk

Ilona Horkov

Obslun vybavenost venkovskch sdel okres Psek a Tbor (kolstv a zdravotnictv)

Pedloen diplomov prce popisuje na zklad ternnho sbru informac a dat zskanch ve sttn sprv rozloen a dostupnost zazen zkladnho kolstv a zdravotnictv ve venkovskch sdlech jihoeskch okres Psek a Tbor.

Text tto prce je doplnn mnostvm tabulek, graf a adou mapovch ploh.

Vedouc prce: RNDr. Jan Kube, CSc.

Petra Fejtkov

Komplexn socioekonomick charakteristika Budjovickho kraje

Diplomov prce podv na zklad ternnho sbru informac, publikac S, dat zskanch na pracovitch sttn sprvy (okresn ady, detaovan pracovit ministerstev) a v dalch organizacch s psobnost v Budjovickm kraji zkladn socioekonomickou charakteristiku eskobudjovickho kraje. V zvru je provedeno hodnocen Budjovickho kraje pomoc SWOT analzy. Text prce je doplnn mnostvm tabulek a ploh.

Vedouc prce: Mgr. Michal Vanura

Lucie Dobiov

Antropogenn relif okresu Tbor

Diplomov prce "Antropogenn relif okresu Tbor" m charakter regionlnho geomorfologickho mapovn antropogennch forem relifu ve sledovanm zem. Kartografickm vstupem je mapa v mtku 1:100 000. Text doprovz fotografick a grafick ploha. Prce nabz monost vyuit jako podkladov materil pro detailn prce pi sledovn jednotlivch antropogennch forem, pop. pi vzkumu mench st okresu. Sebran materil je rovn dobe vyuiteln pro vuku na II. a III. stupni kol.

Vedouc prce: prom. geolog Jindich Rozkopal

Michal Bulek

Geografick charakteristika okresu Pelhimov a jej vyuit ve vuce zempisu

Tmatem diplomov prce je Geografick charakteristika okresu Pelhimov a jej vyuit ve vuce zempisu. Jsou zde zpracovny zkladn geografick informace o okresu z hlediska fyzickho i socioekonomickho zempisu. Prvn st se zabv geografickou polohou a zemn sprvnm uspodnm okresu. Ve fyziogeografick sti je zpracovna geologie, geomorfologie, hydrologie, klima, biota a ivotn prosted. V socioekonomick sti je zpracovno obyvatelstvo, trh prce, prmysl, zemdlstv a doprava, sluby, rekreace a cestovn ruch. SWOT analza okresu, kter nsleduje po fyzick a socioekonomick charakteristice, vyjaduje prvky typick pro okres Pelhimov. Posledn kapitola je vnovna vyuit diplomov prce pi vuce.

Vedouc prce: Mgr. Ji ekal

Irena Tesaov

Nkter prodn a historick zajmavosti zem kolem stednho toku eky Volyky

Diplomov prce pojednv o historickch a prodnch zajmavostech zem kolem stednho toku eky Volyky, vymezenho msty Volyn, kyn a Vimperk. Jejm clem je dostaten poznat a prozkoumat dan zem, zejmna po strnce historick a geologick s monost vyuit v pedagogick praxi.

V prvn sti prce je obecn charakteristika zem. Dle je pojednno o historii, a nkterch historickch zajmavostech lokality. Sebran materil je vyuiteln ve vukovch pedmtech (prvouce, prodovd a vlastivd) na I. stupni Z.

Vedouc prce: prom. geolog Jindich Rozkopal

Jana Bevov

Hydrologick terminologick slovnk a monosti jeho vyuit ve vuce zempisu

Diplomov prce je zamena na sestaven ucelenho souboru hydrologickch pojm a termn. Vechny uveden pojmy jsou popsny pomoc nejnovjch znmch informac jasn a vstin. U nkterch termn je pro lep pedstavu a pochopen jejich definic uvedena tabulka nebo obrzek. Hydrologick slovnk je mon vyut bu pi studiu zempisu na rznch typech kol zkladnch i stednch, nebo informativn v bnm ivot. Soust diplomov prce je CD ROM, na kterm je mon automatick vyhledvn jednotlivch pojm a jejich definic.

Vedouc prce: RNDr. Roman Kssl

Tom Reisinger

Cestovn ruch ve venkovskch sdlitch a oblastech okres Psek a Tbor

Obsahem diplomov prce je rozbor situace v cestovnm ruchu ve studovanch okresech. Na zklad ternnho przkumu aktuln situace nabdky rekreanch zazen, prodnch atraktivit zem, kulturnch pamtek, dopravn st aj. byla vyhodnocena rekrean atraktivita jednotlivch katastr. V souvislosti s tm byl hodnocen vvoj objekt individuln rekreace. Vsledky prce pak poskytuj komplexn informaci o situaci v cestovnch ruchu ve studovanch okresech - jejich potencil i nedostatky.

Vedouc prce: RNDr. Roman Kssl

Marcela Jankov

Historick dominanty vlastivdnch region - vyuit ve vuce na 1. stupni

Pedkldan diplomov prce m metodick charakter. Zabv se rozloenm historickch dominant jednotlivch vlastivdnch region esk republiky, kter odpovdaj uivu vlastivdy ve 4. td Z bez ohledu na typ uebnho programu (spojujc momenty program typu Zkladn kola, Obecn kola a Nrodn kola). S tm koresponduje i regionln lenn prce. Text je doplnn grafickmi plohami.

Vedouc prce: prom. geolog Jindich Rozkopal

Zbynk Michlek

Komplexn fyzickogeografick charakteristika regionu Novohradskch hor

Tmatem diplomov prce je komplexn fyzickogeografick charakteristika Novohradskch hor. Tato prce (spolu s dalmi DP) slou jako ppadn podklad pro plnovan vyhlen CHKO Novohradsk hory. zem je charakterizovno po jednotlivch fyzickogeografickch slokch za vyuit vech dostupnch podklad - zkladn literatury, map, dat HM, EK a dalch odbornch pracovi. Prce podv zkladn pehled o prodnch podmnkch studovanho zem a je vchodiskem pro ppadn hlub analzy prodnch proces studovanho zem.

Vedouc prce: Mgr. Roman Bartk

Petr Podrouek

Diferenciace lesnch ekosystm Novohradskch hor sohledem na ekologickou stabilitu krajiny

vodn st diplomov prce na tma "Diferenciace lesnch ekosystm Novohradskch hor s ohledem na ekologickou stabilitu krajiny" je vnovna komplexn charakteristice fyzicko-geografickch pomr navrhovan CHKO Novohradsk hory. Tato kapitola vznikla kompilac dostupnch materil vztahujcch se k danmu regionu.

Hlavn npln prce je rozbor potencilnho (pirozenho) a aktulnho (souasnho) stavu lesnch porost ve sledovan oblasti. Na zklad srovnn tchto stav jsou lesn ekosystmy na rovni porostn skupiny orientan roztdny do ty stup ekologick stability. K tomuto elu jsem pouil specieln sestaven potaov program WV KES, zapjen soukromou firmou WV Projection Service s.r.o., aplikovan na lesn hospodsk pln (LHP) z roku 1994, kter je platn deset let. LHP mi byl poskytnut ve form potaov databze stavem pro hospodskou pravu les (HL), poboka esk Budjovice. Program WV KES zohleduje pirozenost vskytu deviny na stanoviti.

Soust diplomov prce jsou tak mapov plohy vztahujc se k fyzicko-geografickm pomrm, sprvnmu lenn a zonaci navrhovan CHKO Novohradsk hory.

Vedouc prce: Mgr. Roman Bartk

Hana Tyllov

Antropogenn relif okresu Psek

Diplomov prce "Antropogenn relif okresu Psek" popisuje z regionlnho a geomorfologickho hlediska zkladn antropogenn formy relifu ve sledovanm zem. Vechny zskan daje budou prezentovny na map 1 : 100 000. Textov st je doplnna fotografickou a grafickou plohou. Prce me slouit jako regionln podklad pro detailn studie vnovan bu men sti okresu nebo jedn z antropogennch forem. Dal vyuit je pmo ve koln praxi jak na druhm stupni, tak i na tetm stupni s odpovdajcm zamenm.

Vedouc prce: prom. geolog Jindich Rozkopal