Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 1999 - Katedra chemie

Anotace diplomovch prac - 1999

Katedra chemie

Ivan Barto

Vyuit her ve vyuovn chemii

Tato prce byla vypracovna v letech 1998-99 a pojednv o motivovn k v chemii zbavnou formou. Obsahuje 15 rznch her s chemickou tmatikou. Hry jsou rozdleny podle nronosti na jednoduch a strategick. Vedle aplikace znmch her ukazuje tato prce i hry zcela pvodn jako chemick karty, plachetnice, labyrint a rusk ruleta.

V prci jsou zahrnuty vsledky uit uvedench her ve koln praxi, kter ukzaly inek her na zven zjmu k o chemii.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan ipera, CSc.

Ji evk

Vyuit kapilrn elektroforzy k sledovn obsahu vybranch biogennch amin v nkterch druzch poivatin

Prvn st diplomov prce (kapitola 2) obsahuje literrn reeri zamenou zejmna na problematiku biogennch amin v poivatinch (npojch, srech, mase a masnch vrobcch) a na rzn analytick techniky bn pouvan pro stanoven biogennch amin v poivatinch.

Druh st (kapitola 3, 4) obsahuje popis a vyhodnocen dvou experiment, pi kterch byl sledovn vliv teploty a doby skladovn na koncentrace sedmi biogennch amin (putrescinu, kadaverinu, tryptaminu, spermidinu, sperminu, histaminu a tyraminu) ve vzorcch masa a masnch vrobk. V prvnm experimentu byly vzorky bavorsk sekan a gothajskho salmu skladovny pi teplotch 5, 15 a 25 C nejve po dobu patncti dn. V druhm experimentu byly vzorky vepovho a hovzho masa skladovny pi teplotch 5, 12,5 a 25 C nejve po dobu estncti dn. Vsledky z obou experiment jsou popsny v textu a jsou doloeny pslunmi tabulkami a grafy. Vzorky z obou experiment byly analyzovny metodou MECC.

Vedouc prce: doc. Ing. Martin Kek, CSc.

Petra Horkov

Stanoven poly-b-hydroxybutyrtu v mikrobilnch spoleenstvech

Prce se zabv problematikou citlivho stanoven zsobnch polymernch ltek (poly-b-hydroxybutyrtu), kter maj vznamnou fyziologickou funkci v ivotn strategii prokaryotnch mikroorganism. Buka si PHB polymer hromad jako zsobn ltku a vyuv ji jako zdroj uhlku a energie v ppad zablokovn vnjch zdroj ivin. PHB ltky byly analyzovny metodou transesterifikace za vzniku methylesteru 3-hydroxy-mseln kyseliny a metodou silylan derivatizace. Analytickou koncovkou byla kapilrn plynov chromatografie s plameno-ionizanm a hmotnostnm detektorem.

Vedouc prce: doc. Ing. Jan Tska, CSc.

Radek Dvok

Sledovn endotermickch dj pomoc potaovho sytmu CMS

Hlavnm clem tto diplomov prce je detailn pedstaven potaovho programu CMS ve kolnch podmnkch. Systm CMS je mono vyut pro men nkterch veliin, jako je nap. teplota, tlak, pH, objem a vodivost. CMS umouje propojen dvou zdnliv odlinch odvtv vdy chemie a vpoetn techniky.

Krom popisu pstroje a prce s nm je tato prce zamena na men zmn teploty chemickch dj pomoc teplotnho idla, kter je vyuito pi men samovolnch endotermickch dj. Pro tento pstroj je sestaven soubor nkolika didakticky efektnch experiment, na kterch je sledovna problematika vlivu stechiometrie a skupenstv na prbh samovolnch endotermickch experiment.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan ipera, CSc.